måndag 2 juni 2008

DN i gasen

DN är verkligen i gasen när det gäller Vattenfall och Vattenfalls försök med CCS (Carbon Capture and Storage). De senaste artiklarna med rubriker som "Vattenfall räddar jorden med mer kol", "De måste snabba sig" och dagens huvudledare "Energi för framtiden" är bara några exempel på detta fenomen.

Det finns emellertid en hake. El är en kollektiv vara som handlas i ett nät. Elsystem byggs traditionellt upp under monopolreglering som driver upp förbrukningen, möjliggör investeringar men samtidigt även skapar aktörer. Problemet är att vi har avreglerat utan att tänka oss för och skapat en marknad med aktörer som konkurrerar om en kollektiv vara. På producentsidan leder konkurrensen till uteblivna investeringar och på konsumentsidan till skenande efterfrågan. Så det hjälper inte att en av aktörerna, Vattenfall, försöker rädda energiförsörjningen, klimatet eller möjligen framförallt sin egen nuvarade roll på elmarknaden med en aldrig så lovande (?) CCS-teknik. Marknaden är felkonstruerad.

Läs mer, exempelvis En summering - ur ett elperspektiv, Bluffmakarna som lurade världen, Effektiv klimathantering? eller Barrett och klimatfrågans lösning